Deniz ürünleri avcılığında balıkçı ağ mapası, oldukça önemlidir. Yüksek kapasiteli avlar için mapaların kalitesi ve özellikleri ayrı ayrı kategoriline ayrılmıştır. Büyük balıklar için ayrı, küçük ve sürü halinde dolanan balıklar için ayrı bir mapa kullanımı sunulmuştur. Aynı zamanda Türkiye’de her bölgede de mapa kullanımı farklılık göstermiştir. Anadolu’nun tüm coğrafyasında endemik türler bulunduğundan bazı balıklar için mapa üretimi yapılmaktadır.
Karadeniz Bölgesi Ağ Mapası Kullanımı Karadeniz, balık avcılığı sektörümüzde ileri gelen bölgelerimizdendir. Özellikle sürü halinde bulunan balıkların avlanmasında bu bölge Türkiye’nin neredeyse 3’de 1’i oranında deniz ürünleri üretimini kapsamaktadır. Balık mapası, bu bölgede de mütemadiyen avcılıkta kullanılmaktadır. Peki nasıl kullanılır? Bu bölgedeki mapalar, gırgır ağları doğrultusunda kullanılır.
Gırgır ağları, Karadeniz’de en çok tercih edilen mapa arasındadır. Pelajik balıkların avlanması hususunda gırgır ağları büyük bir rol üstlenmektedir. Bu pelajik balıklar, sürü halinde takılan balıklar anlamına gelmektedir. Ton balıkları, istavrit balıkları, hamsi balıkları bu gruba girebilir. Bu balık sürüleri ağ sayesinde çevrelenir. Balık sürüleri çevrelenmiş ağlara doğru yönelir. Ağlar, balıkları aldığında ağırlaşır ve kendini tabana sürükler.
Bu anlamda denizciler ağları çekerler. Ağlar, dikey veya yatay şeklinde karşımıza çıkar. Bu ağların büzüşmesinde balıkçı ağ mapası kullanılır. Bu ağların içinde bulunan istinga halatının içine geçirilir ağlar. Bu mapaların boyutu, ilk anda yeterli ölçüde gözünüze gözükmez. Fakat sağlamlığına şahit olduğunuzda boyutunun hiçbir şey ifade etmediğini anlayabilirsiniz.
Akdeniz Bölgesi Ağ Mapası Kullanımı Akdeniz, bereketli sulara sahip olan bir bölgedir. Bu bölgede çıkan balıklar, lezzetli olduğu gibi ülkenin ihracatında da büyük bir öneme sahiptir. Bölgenin sıcak suyu, endemik balık türlerine ev sahipliği yapmaktadır. Bu balık türlerini avlamak için de çeşit çeşit avcılık yöntemleri geliştirilmiştir. Avcılık yöntemlerinin hemen hemen hepsinde de balık mapası mütemadiyen tercih edilir.
Bu mapaların Akdeniz bölgesindeki yegane amacı, balıkları çevreleyen ağları çekmektir. Bu çekme işleminde gemiye oldukça fazla yük biner. Bu yükün uygun bir şekilde dağılması da ağ mapaları ile gerçek olur. Mapalar, tonlarca yükü tek bir yere yöneltmeyerek yük gerginliğini azaltır. Gerginliğin yüksek miktarda olduğu durumlarda ise birden fazla mapa kullanılabilir.
Bölgedeki avcılıkta gırgır ağları veya daha birçok av çeşidi bulunur. Bu ağ çeşitleri avlanacak balığa göre çeşitlenir veya değişir. Çipura, levrek veya lüfer gibi balıklar için gırgır ağları kullanılır. Bu gırgır ağları için balıkçı ağ mapası üstünde durmuştuk Bunun için birçok yazımız veya makalemiz de bulunmaktadır. Tarım ve Orman Bakanlığı yükümlüklerinden de kısa kısa önceki yazılarımızda bahsetmiştik.
Papağan balığı, Orfoz balığı, Barbunya balığı ve Sinarit balığı gibi türleri de Akdeniz bölgesi içinde barındırır. Bölgedeki saydığımız bu tür balıkları avlamak için bambaşka ağlar kullanılır. Bu ağların her birinin ayrı ayrı bir özelliği ve mapaların kullanım alanı vardır. Gırgır ağları gibi olan mapa kullanımı mevcutken bir dayanak oluşturmak için de kullanılan balık mapası da elbette mevcuttur.
Sonuç Mapalar, fabrikalarda, iş yerlerinde, demir ocaklarında, avcılık sektöründe veya inşaat sektöründe kullanılan ürünlerdir. Bu ürünlerin şekli değişebilir. Boyut ve dayanıklılığı da değişebilir. Fakat amaç neredeyse her zaman aynıdır. Mapalar, mevcut eylemi gerçekleştiren ürünün sağlamlığını arttırır. Sağlamlığı arttırırken sabitleme ve gücü dağıtma gibi özellikleri de gösterir.
Denizcilik sektöründe de mapalar ile karşılaşırız. Sadece denizcilikte avcılık sektöründe değil, deniz araçlarının üretiminde de mapalar kullanılmaktadır. Fakat balık mapası dediğimiz husus, sadece deniz ürünleri avcılığında kullanılmaktadır. Bu mapalar, paslanmaz ve aşınmaz özelliklere sahiptir. Genelde küçük boyutlarda bulunurken büyük boyutlardaki ağ mapalarına rastlamamız da mümkündür.
Bu mapalar, ağların sağlamlığını arttırır. Aynı zamanda ağların çözülmemesini ve ağları çekerken kendini bırakmasını engeller. Tüm bunları yaparken ağları çekmek için gemilere bağlanan zincirlerde de görev üstlenir. Zincirlerin sondan bir önceki halkasında bulunurken zincirin sağlamlığını arttırır. Adeta ağ ile gemi arasında bir köprü görevi görür. Tüm bu işlevleri son derece basit tasarımı ile gerçekleştirir. Neredeyse daire benzeri bir tasarım ve onu sabitlemek için bir çivi yeri. Tasarım bu kadar basit olmasına rağmen, balıkçı ağ mapası oldukça komplike ürünlerdir.
Comments